Χαιρετισμός Διευθύντριας Παιδείας Ιδρύματος Ωνάση

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ

Το Ίδρυμα Ωνάση προσφέρει για πάνω από 45 χρόνια στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού. Αυτό που αποτελεί μεγάλη πρόκληση και συνάμα προτεραιότητα για εμάς, είναι να καταστήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά προσιτή και προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, ενώ ταυτόχρονα να τη διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές, μεγιστοποιώντας τα κοινωνικά και εκπαιδευτικά οφέλη της.  

Οι νέες τεχνολογίες έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για να καταστεί το πολιτιστικό μας απόθεμα διαθέσιμο σε όλους. Μέσω της αξιοποίησης των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο επικοινωνίας μας με τους πολίτες και ιδιαίτερα με τη νέα γενιά, που θα κληθεί να διαμορφώσει το μέλλον, κατακτώντας και ερμηνεύοντας την ιστορία του τόπου. Η ανοικτή πρόσβαση αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, διαθέτοντας ελεύθερα περιεχόμενο που συνδυάζεται ανεμπόδιστα με το σχολικό πρόγραμμα και ενθαρρύνοντας, μέσα από καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα την περιέργεια, την ανακάλυψη, το παιχνίδι και την κριτική σκέψη. Οι ψηφιακές συλλογές βιβλίων, αρχείων, έργων τέχνης και ιστορικών τεκμηρίων του Ιδρύματος Ωνάση (www.onassislibrary.gr https://cavafy.onassis.org/el/ ) παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία για αξιοποίηση από την εκπαιδευτική κοινότητα ενός μεγάλου πλούτου πληροφοριών, μέσα από την ανάδειξη θεματικών, τη διήγηση ιστοριών και την εμπλοκή σπάνιων αντικειμένων στη διαδικασία της μάθησης. 

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, σχεδιάστηκε ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός: HACK THE MAP: Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ. 

Μέσα από ένα ψηφιακό, διαδικτυακό ταξίδι στον 18ο αιώνα, η δράση φιλοδοξεί να φέρει μαθητές σε επαφή με ένα από τα πιο εμβληματικά τεκμήρια της Νεοελληνικής Ιστορίας, τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, παρακινώντας τους να γνωρίσουν την ιστορία της δημιουργίας της, να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της νοήματα και να οπτικοποιήσουν τους κρυφούς συμβολισμούς της.

Ευχόμαστε σε όλες τις σχολικές ομάδες που θα συμμετάσχουν σε αυτή την καινοτόμο πρωτοβουλία, καλή επιτυχία! 


Έφη Τσιότσιου

Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Παιδείας Ιδρύματος Ωνάση



Τελευταία τροποποίηση: Thursday, 10 December 2020, 2:33 PM