Περιγραφή θέματος
Γενικά
Σε αυτή την ενότητα θα μπορείς να δεις συγκεντρωμένο υποστηρικτικό υλικό όλων των συνεργαζόμενων φορέων.ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Περιηγήσου στην ψηφιακή συλλογή της Ωνασείου Βιβλιοθήκης www.onassislibrary.gr και αναζήτησε εικόνες και περιγραφές για να ξεκινήσεις να γράφεις τα πρώτα σου λήμματα στη Wikipedia.
SearchCulture.gr | EKT | ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) συμμετέχει ως υποστηρικτής στο διαγωνισμό μέσα από τις πύλες συσσώρευσης επιστημονικών και πολιτιστικών δεδομένων OpenArchives.gr και SearchCulture.gr αντίστοιχα.
Στις δύο πύλες οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν χιλιάδες πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές που αφορούν την Επανάσταση του 1821 και που προέρχονται από πάνω από 30 πολιτιστικούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς όπως την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο Τοσίτσα, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, την Εθνική Πινακοθήκη, το Ελληνικό Ιστορικό Λογοτεχνικό Αρχείο, την ψηφιακή βάση Πανδέκτης με προσωπογραφίες Ελλήνων, την Ιστορική Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος και την ψηφιακή βιβλιοθήκη Ανέμη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανάμεσα σε άλλους.
Το SearchCulture.gr συγκεκριμένα προσφέρει προηγμένες δυνατότητες πλοήγησης και αναζήτησης στα τεκμήρια με βάση τους τύπους των τεκμηρίων, τα θέματα, τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο στην Επανάσταση, τις χρονολογίες και τις ιστορικές περιόδους. Η ομάδα του SearchCulture.gr ετοίμασε ένα ενημερωτικό βίντεο παρουσίασης των δυνατοτήτων αυτών ώστε οι μαθητές να είναι σε θέση να αξιοποιούν τις δυνατότητες αυτές για την πραγματοποίηση στοχευμένων αναζητήσεων.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη συμμετοχή του ΕΚΤ στο διαγωνισμό
Δείτε το βίντεο παρουσίασης των δυνατοτήτων αναζήτησης και πλοήγησης στο SearchCulture.gr
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δες επιλεγμένα λήμματα και τεκμήρια που ετοίμασαν για τον διαγωνισμό τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Επιμέλεια: Άννα Κουλικούρδη, Προΐσταμένη τμήματος Αναγνωστηρίου και Αρχειακής Έρευνας
Κατέβασε την ειδική έκδοση "Εβγήκαμεν εις τα πανία" που υλοποιήθηκε με την αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη προς τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στο πλαίσιο της έκθεσης "Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης.1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα." που συνδιοργανώθηκε από τα ΓΑΚ και το Ίδρυμα Ευγενίδου.
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
- Μπορείς να δεις ψηφιακά τα εκθέματα της επετειακής έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ΕΔΩ.
-Δες την Ψηφιακή Έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ '21.
- Περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας nhmuseum.gr για να βρεις και πολλές άλλες πληροφορίες για αντικείμενα και ιστορικά γεγονότα,
- Μία επιλογή από τα εκθέματα του μουσείου υπάρχει και μέσα στο SearchCulture του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
- Απο το Google Play Store και το Αpple Store μπορείς να κατεβάσεις και την εφαρμογή ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, που είναι μία διαφορετική ξενάγηση στα μόνιμα εκθέματα του μουσείου.
TRAVELOGUES - ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ
Δες εδώ την ψηφιακή συλλογή TRAVELOGUES του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Μπορείς να αναζητήσεις ψηφιακό υλικό για την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις με την ομάδα σου τον αγώνα λημματογράφησης στη Wikipedia. Η χρήση του υλικού είναι ελεύθερη αρκεί να ζητήσεις την άδεια από τον φορέα. Βρες εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του ψηφιακού υλικού καθώς καθώς επίσης και την αίτηση για την άδεια χρήσης.
Δες άλλες ψηφιακές πλατφόρμες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη για της Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες.
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Δείτε εδώ την ιστοσελίδα της επετειακής έκθεσης για το 1821, με τίτλο "Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά". Οι σχολικές ομάδες μπορούν να εντοπίσουν όλο το κειμενικό και εικαστικό υλικό της Έκθεσης, με τα τεκμηρία ψηφιοποιημένα σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και συνοδευόμενα από λεπτομερειακή τεκμηρίωση. Επίσης, μπορούν να περιγηθούν εικονικά στις αίθουσες της έκθεσης και να παίξουν με δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για την εκπαιδευτική κοινότητα. Για τα δικαιώματα χρήσης των εικόνων απευθυνθείτε στον φορέα. Περισσότερες πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη της Βουλής μπορείτε να βρείτε εδώ.
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Δες επιλεγμένα τεκμήρια και λήμματα που ετοίμασε για το διαγωνισμό το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας. Προτείνονται δύο πολύ σημαντικά πρόσωπα, ευρωπαϊκής εμβέλειας, που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την Επανάσταση του 1821: ο Γεώργιος Σταύρος και ο Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος. Εκτός από τη συμβολή τους στον Αγώνα, υπήρξαν συνιδρυτές της Εθνικής Τράπεζας, του πρώτου χρηματοπιστωτικού φορέα του νεότερου ελληνικού κράτους.
Το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ έχει σχεδιάσει και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον Γεώργιο Σταύρο με τίτλο «Ιστορίες από τη ζωή ενός γνωστού αγνώστου. Αναζητήστε αλήθειες, ανατρέψτε μύθους» που, προς το παρόν, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο δια ζώσης.
Για τα δικαιώματα χρήσης του ψηφιακού υλικού απευθυνθείτε στο φορέα.
Περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας μπορείτε να βρείτε εδώ.
Επιλεγμένα τεκμήρια Ιστορικού Αρχείου Εθνικής Τράπεζας
Χρονολόγιο Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδου
Δημιουργία-Επιστημονική επιμέλεια: Οικονομοπούλου Μαρία, Λεμπέση Μαρία, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΑ/ΕΤΕ
Επιμέλεια κειμένων: Κορδού Φωτεινή, ΙΑ/ΕΤΕ
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ
Περιηγήσου στο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό Είκοσι ένα αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση και μελέτησε επιλεγμένες ιστορικές μαρτυρίες από το πλούσιο υλικό της επετειακής έκθεσης «1821 Πριν και Μετά». Στο υλικό θα βρεις:
· φωτογραφικό υλικό με δυνατότητα μεγέθυνσης των εικόνων
· σύντομες επεξηγηματικές λεζάντες
· ερωτήσεις που διευκολύνουν τη μελέτη των αντικειμένων
· συνοδευτικά κείμενα που παρουσιάζουν τα αντικείμενα, τον δημιουργό ή τον κάτοχό τους, την εποχή καθώς και επιλεγμένα επιμέρους θέματα που προκύπτουν από τη διερεύνηση κάθε μαρτυρίας
· γλωσσάρι με σύντομες λεξιλογικές ερμηνείες
· βιβλιογραφία σχετική με το κάθε αντικείμενο
Επισκέψου το «Αφιέρωμα στο 1821» όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το ψηφιακό υλικό που παράχθηκε για την επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά»:
- εικονική περιήγηση 360ο με ηχητική ξενάγηση,
- εισαγωγικά videos των τριών ενοτήτων της έκθεσης
- εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας «BENAKI 1821»
- ντοκιμαντέρ «1821 Πριν και Μετά: The Making Of»
- την ενότητα «Ένα αντικείμενο μία ιστορία»
- videos από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη που σχετίζονται με την περίοδο της Επανάστασης από τις σειρές «CLOSE UPS» και «Η Ελληνική Ιστορία μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη»
Εξερεύνησε τις τρεις μεγάλες συλλογές του Μουσείου που φωτίζουν την περίοδο της Επανάστασης:
- συλλογή Μεταβυζαντινής και Νεοελληνικής Τέχνης
- συλλογή Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων
Η χρήση του υλικού είναι ελεύθερη αρκεί να γίνεται αναφορά στην πηγή.
Παρακάτω ακολουθούν πρόσφατες σχετικές εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη:
Δημήτρης Αρβανιτάκης (επιμ.), Ανδρέας Μουστοξύδης – Αιμίλιος Τυπάλδος. Αλληλογραφία (1822-1860), Μουσείο Μπενάκη – Εκδόσεις Κότινος, Αθήνα 2005.
Dimitris Arvanitakis – Paschalis Kitromilides (eds), The Greek World under Ottoman and Western Dominion, Benaki Mouseum – Onasis Foundation, Athens – New York 2008.
Πόπη Πολέμη (κ.ά.), Ελληνική Βιβλιογραφία του 19ου αιώνα, τόμ. Β’ (1819-1832), Μουσείο Μπενάκη – ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, Αθήνα 2011.
Φίλιππος Ηλιού, Διά του Γένους τον φωτισμόν. Αγγελίες προεπαναστατικών εντύπων … (1734-1821), Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2008.
Louis Coutelle, Η ποιητική διαμόρφωση του Διονυσίου Σολωμού (1815-1833), Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2009.
Βασίλης Κρεμμυδάς, Διπλό ταξίδι, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2009.
Μαρία Δημητριάδη (επιμ.), Αρχείο Αγώνος (1806-1832), τόμ. Α΄-Β΄, Αθήνα 2011-2013.
Αικατερίνη Κουμαριανού, Άνθρωποι και ιδέες. Κείμενα για τον Διαφωτισμό και τον ελληνικό κόσμο (18ος-20ός αι.), Αθήνα 2013.
Δημήτρης Αρβανιτάκης (επιμ.), Ανδρέας Κάλβος. Έργα & Αλληλογραφία, Μουσείο Μπενάκη, τόμ. Α’-Ζ΄, Αθήνα 2014-2021.
Γιάννα Τζουρμανά, Βρετανοί ριζοσπάστες και μεταρρυθμιστές, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2015.
Τερέζα Πεζμαγόγλου (επιμ.), Το ημερολόγια της ναυαρχίδας «Κίμων», Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2020.
Άγγελος Δεληβορριάς, Ο ελληνικός πολιτισμός της προεπαναστατικής περιόδου ως βασικός συντελεστής του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2021.
Τερέζα Πεζμαζόγλου (επιμ.), Ανδρέας Μιαούλης. Αρχειακά τεκμήρια, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2021.
Χρήστος Μποκόρος, 1821. Η γιορτή, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2021.
Μαρία Κατσανάκη, Η «Δόξα» του Νικολάου Γύζη, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2021.
Τάσος Σακελλαρόπουλος – Μαρία Δημητριάδη (επιμ.), 1821. Πριν και μετά. Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και κράτος, Μουσείο Μπενάκη – ΤτΕ – ΕΤΕ – Alpha Bank, Αθήνα 2021.